La màgia del món del vi és que no hi ha dos collites iguals. Com tampoc hi ha mai dos vins iguals. Cada any és una aventura diferent, especialment pels elaboradors amb finca pròpia, com és el cas de la família Guilera. El vi ecològic Coma Romà és el resultat d´una combinació de molts factors: el sòl, el clima, la varietat, la forma de treball a la vinya i al celler, el cupatge… Són vins d’alta qualitat, amb personalitat pròpia i respecte pel medi ambient.

Els vins que es presenten a continuació corresponen a la verema 2016.

Resum de les darreres anyades:
2011: Vàrem tenir un hivern i primavera força plujosa. Tot i així el raïm va arribar al celler molt sa i amb una excel·lent acidesa.
2012: Hivern força plujós, amb una primavera i estiu molt secs. Verema amb una sanitat i maduració del raïm excepcional.
2013: Hivern sec i un mes de maig dels més freds dels darrers anys. Un estiu més aviat sec però amb unes temperatures força fresques. Ha estat un any amb una maduració del raïm lenta.
2014: Hivern suau, amb molt poques precipitacions, dels més secs dels darrers anys.
L´estiu ha estat fresc i relativament plujós. La verema, va continuar igual, temperatures no molt altes i pluges setmanals, que va complicar la verema amb maduracions més lentes.
2015: Hivern i primavera secs, amb poca pluja i temperatures suaus, molta calor al juny i juliol; l´agost amb temperatures més suaus, però tot i així, la verema s´ha avançat una setmana respecte al 2014. Va comportar una devallada de la quantitat de raïm produïda per cep, i un lleuger increment dels sucres del raïm.

2016: una climatologia marcada per la sequera. Una campanya de les més seques dels darrers anys, va ploure entre un 50 i 60% menys, en comparació amb la mitjana. Això va provocar una baixada important de la producció dels ceps, si be el raïm es va mostrar molt sa.

2017: Verema classificada com a excel·lent per la qualitat i sanitat del raïm. Baix rendiment, similar a l´any 2016, un 25% inferior a la mitjana dels últims 20 anys. Marcada per l´avançament de la collita a causa de la manca de precipitacions durant el període vegetació/maduració.

2018: Després de 3 anys de sequera, la bona pluviometria de la primavera, juntament amb unes temperatures més baixes ha permès que el cicle de maduració sigui més lent, fet que dóna lloc a vins amb major acidesa.

Blanc 2018 – Xarel•lo

 • Vi elaborat amb una curta maceració de la pell del raïm abans de l´extracció del most i posterior fermentació durant 25 dies a baixa temperatura. Una vegada passats els freds de l’hivern, s’ha embotellat durant el mes de febrer de 2019.
 • Nota de tast: De color groc brillant, d´aromes fresques i afruitades i un punt vegetal característic del xarel•lo. L’entrada en boca és potent, resulta voluminós i refrescant, per una acidesa ben integrada.
 • Aquest vi restarà en les millors condicions de fruita i aromes durant els primers dos anys després de l’embotellat.
 • Ampolles de 75 cl.

Rosat 2018 – Ull de llebre

 • Vi elaborat amb una curta maceració de la pell del raïm una vegada desgranat. Així es va aconseguir aquest color rosat que el fa tan particular. Hi va haver una fermentació posterior a baixa temperatura. Es va embotellar a finals de febrer de 2019.
 • Nota de tast: De color cirera intens, d´aroma molt fi i que recorda a maduixes, gerds i altres fruites del bosc que es perllonguen de forma agradable en el postgust.
 • Aquest vi restarà en les millors condicions durant els primers dos anys després de l´embotellat.
 • Ampolles de 75 cl.

Negre 2017 – Merlot 100%

 • Procedent de raïm amb el punt òptim de maduració de la pell. Elaborat amb l´objectiu de respectar al màxim l´expressió de la varietat. Es realitza la fermentació a temperatura controlada per mantenir les notes de fruita. Acabada la fermentació malolàctica, una part del vi es sotmet a una criança en bótes de roure francès, americà i centreuropeu durant 4 mesos, per aconseguir una mitja criança i un bon arrodoniment.. Embotellat durant el mes de juny de 2018.
 • Nota de tast: De color roig robí molt intens, En aroma recorda a maduixes, cireres i gerds molt madurs. En boca és rodó, complex i amb tanins molt suaus i dolços.
 • Aquest vi restarà en les millors condicions durant els propers anys després de l´embotellat.
 • Ampolles de 75 cl.

Xarel·lo Macerat 2017

 • Elaborat a partir de raïm de vinyes de més de 40 anys. Presenta un color pàlid amb reflexos verdosos. En nas sobresurten notes de fruita, on predominen les fruites blanques madures, com la pera i el plàtan i alguna petita nota de fonoll. En boca és molt melós i potent, amb el volum d´una criança ben portada sobre mares i amb un final llarg i persistent.
 • Ampolles de 75 cl.